دکتر پزشکیان!نیازمند تدبیریم!


چند ساعت از نیمه شب گذشته است، کمی خوابیدم، احساس میکنم انرژی کافی برای یک روز پر چالش دیگر را دارم. حتی اگر روز پیش رو باز بین بیست تا بیست و دو ساعت باشد. این روزها عادت کرده ام روزهایم کوتاه نباشند. این بار روی سخنم با شخص رییس جمهور است.

جناب آقای رییس جمهور! بارها و بارها بی ثباتی اقتصادی و تصمیمات یک شبه مسولان کشور باعث شده که دل در گرو یک کار نبندم و تلاش کنم در زمینه های مختلف ورود کنم، بسیار هم شکست خوردم. ولی باز هم توانستم تکیه ام را به یک کسب و کار نزنم. شما بگویید تا کی میتوان این در و آن در زد. سالها تلاش میکنی، با بد و خوبش میسازی، چوبش را میخوری تا کسب و کاری را کمی بالغ کنی، بعد یک آقای مسولی در یک نهادی صبح که به محل کارش میرسد که خدمت کند، برمیدارد و خط بطلانی روی تمام کسب و کارهای یک حوزه میکشد. حتی به خودش زحمت نمیدهد که توضیحی دهد و بجایش یک عده سعی در ایجاد تنش و جنگ روانی علیه یک حوزه میکنند.

آقای رییس جمهور! بصورت خاص در خصوص صرافی های رمز ارز صحبت میکنم، اکثریت این صرافی هایی که امروز میبینید جان کنده اند و با دست خالی شروع کرده اند تا به یک جایی برسند که مردم به آنها اعتماد کنند، و حالا اقدامات سلبی بانک مرکزی تمام آن زحمات را به باد داده است.

بانک مرکزی با یک تصمیم ناگهانی درگاههای پرداخت این کسب و کارها را بدون هیچ توضیحی میبندد و عده ای از آنهایی که تریبون دارند هم مامور میشوند، افزایش قیمت دلار را به گردن این حوزه بیندازند.

برادر! حداقل بعد از این همه سال عمری که از خدا گرفته ایم و بالا و پایین شدن نرخ ارز را دیده ایم دیگر میدانیم، قیمت ارز اصولا بیشتر از هر چیزی تابع شرایط اقتصادی است. حتی رییس کل بانک مرکزی در مصاحبه ای که در اواخر آبان ماه انجام دادند، “تأکید کردند که نرخ تتر تأثیر جهت‌دهنده‌ای بر بازار ندارد و صرفاً در محدوده نرخ‌های بازار غیررسمی در حال نوسان است”.

جناب آقای دکتر پزشکیان، رییس جمهور گرامی! صحبت از قریب به ده تا پانزده هزار نفر است که مستقیم در این شرکت های دانش بنیان رمزارزی مشغول به کار هستند، صحبت از پانزده تا بیست میلیون ایرانی است که در این بازار فعالیت میکردند. اعداد چشم گیر است. هزاران خانواده مستقیم ازین راه ارتزاق میکنند و میلیون ها ایرانی ازین بسترها کسب درآمد میکنند. صحبت از کسب و کارهایی است که مبنایشان دانش است، صحبت از اقتصاد دانش بنیان است. صحبت از زیربنای اقتصاد دیجیتال است. صحبت از پول آینده است. در نهایت صحبت از کسب و کارهایی است که مالیات پرداخت میکنند، حسابرسی میشوند. جزو مودیان بزرگ و متوسط دسته بندی میشوند. و حالا چندین روز است که درگاه پرداخت ریالی آنها را بانک مرکزی بدون هیچ توضیحی بسته است، و درآمد آنها را به صفر نزدیک کرده است، ولی طبیعتا هزینه های آنها کاهش پیدا نکرده است و با این وضعیت مشخص نیست تا کی این شرکت ها میتوانند دوام بیاورند.

برادر! این حرکت بانک مرکزی حداقل برای بنده آشکار کرد که هیچ عزمی برای حمایت از اقتصاد دانش بنیان، توسعه کسب و کار و حمایت از بخش خصوصی وجود ندارد. بلکه این حرفها بیشتر حرف درمانی است وگرنه در روزی که بانک مرکزی درگاههای پرداخت صرافی های رمز ارز را مسدود کرد دولت روسیه بیت کوین را به عنوان ابزار پرداخت معرفی کرد. و شاهد هستیم در طی این چند سالی که همواره نگاهی سلبی به این حوزه در کشور وجود داشته است، کشورهای همسایه مرتب در حال ربودن گوی سبقت از ما بوده ادند و علاوه بر آن بسیاری از فعالین این حوزه را با شرایط مناسب جذب خود کرده اند. با این اوضاعی که آقایان درست کرده اند آیا میتوان انتظار داشت کارآفرینی و سرمایه گذاری در کشور بیشتر شود؟ سرمایه گذار با چه دید بلند مدتی وقت، انرژی و سرمایه اش را درگیر کسب و کاری کند که معلوم نیست فردا قرار است چه اتفاقی بیفتد. این موضوع صرفا به حوزه رمز ارز مربوط نمیشود، وقتی هیچ حمایتی از کارآفرین و تولید شغل نمیشود،چطور انتظار تلاش کردن و جا نزدن را از آنها داشته باشیم.

جناب آقای رییس جمهور! اینطور بازی با آینده و حال آدمهایی که خیلی از آنها برای کشورشان با دست خالی و از هیچ شروع کرده اند و از هیچ چیز دریغ نکرده اند و تلاش کرده اند در لبه تکنولوژی حرکت رو به جلو داشته باشند، بسیار تاسف برانگیز است.

آقای دکتر خودتان هم خوب میدانید این اقدامات سلبی بذر ناامیدی در جامعه میکارد، باعث فراری دادن برنامه نویسان و قشر نخبه ای میشود که این محصولات دانش بنیان با همت آنها به این حد از بلوغ رسیده اند، باعث بی اعتمادی کارآفرینان میشود و در نهایت کاربران ایرانی را به سمت بازارهای زیرزمینی سوق میدهد و طبیعتا در کمترین حالت شاهد افزایش کلاهبرداری خواهیم بود.چون به خوبی همه مان میدانیم که با تکنولوژی نمیتوان جنگید.

سند شش صفحه ای که بانک مرکزی در ماه گذشته در خصوص ساماندهی رمزارزها منتشر کرده بود، با وجود همه ایراداتی که داشت، فعالان این حوزه را تا حدی دلگرم کرد که بالاخره بعد از سالها قرار است ساز و کاری برای این حوزه به وجود بیاید و ریل گذاری صورت بپذیرد. که در چند نوشته قبل تر در حد سوادم درباره آن نوشتم. و فکر نمیکردم به فاصله چند هفته این بلا را بر این حوزه نازل کنند. هرچند خبرهای خوبی از گوشه و کنار نمیرسد، و بوی رانت به مشام میرسد، ولی من امیدوارم این موضوع ختم به خیر شود و اگر ابهامی در فعالیت صرافی های رمز ارز وجود دارد، دور میز مذاکره حل شود و اگر صرافی هم به دارایی مردم دست درازی کرده است و یا سفته بازی صورت گرفته است با آن برخورد شود نه اینکه گناه آهنگر بلخی را به گردن مسگر شوشتری بیندازند و گردنش را بزنند.

آقای رییس جمهور ما شما را از دوران مجلس به یاد داریم از همان روزی که به عنوان نماینده مجلس در نطقی فرمودید “مجلس شورای اسلامی پس از بررسی مشکلات شرکت‌های دانش‌بنیان گفت: این شرکت‌ها باید مورد حمایت قرار گیرند و مشکلات مطرح شده در نشست امروز به دولت مربوط است و چرا باید کاری کنیم که فضای کسب و کار با مشکل مواجه شود؛ اگر قوانین مشکل دارد، دولت به مجلس لایحه ارائه کند. و درخواست کردید کارگروهی ویژه برای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان تشکیل شود”

جناب آقای رییس جمهور ! ما تا پای جان برای کشورمان هستیم، دست و پایمان را نبندید و از حقوقمان محروممان نکنید. از شما انتظار داریم حالا در مقام رییس دولت طبق وعده هایی که دادید در عمل هم حامی بخش خصوصی باشید و با نگاهی مدبرانه به مشکلات شرکت های دانش بنیان رسیدگی بفرمایید.

علی یاورتان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *