از رمزارزها چه خبر؟


تکنولوژی هر چه بر سر راهش باشد را قورت میدهد، همه تلاشهایی که برای متوقف کردن یک تکنولوژی انجام میشود، محکوم به شکست است. ماهواره باشد، ویدئو باشد و یا اینترنت. نه میتوان از بینش برد و نه میتوان محدودش کرد.

این همه هزینه فیلترینگ شد، الان روز به روز میبینم که آدمهای بیشتری دارند از استارلینک استفاده میکنند. تازه طبق گفته آقای ماسک بزودی روی تلفن های همراه هم بدون تجهیزات خاصی میتوان از اینترنت ماهواره ای لذت برد. گیریم که پارازیت بیندازند، گیریم به ضرب و زور بخواهند محدودش کنند ولی این پارازیت ها و سنگ اندازی ها مگر جلوی ماهواره را گرفت که بتواند جلوی اینترنت ماهواره ای را بگیرد. میبینید که کار به جایی رسیده است که خود دولت در تلاش است در خصوص فیلترینگ بازنگری کند و این یعنی همه هزینه هایی که برای فیلترینگ شد، هزینه ای بود که میتوانست برای عمران و سازندگی یک تکنولوژی جدید هزینه شود نه رای فیلترینگ محکوم به شکست. اگر این کار را هم نکند جدای از بحث همه گیر شدن بحث استارلینک و امثالهم، مصیبتی به اسم فیلترشکن است که هر بدافزاری را با خود روی گوشی کاربر نصب میکند و عملا در برخی موارد کنترل گوشی کاربر را به دست میگیرد و مثلا شروع میکند به خالی کردن حسابهایش و یا ارسال پیامک به مخاطبان کاربر و درخواست کارت به کارت کردن مبلغی به حساب کلاهبردار. بگذریم.

اینها را عرض کردم که کمی در خصوص رمزارزها بنویسم. حدود هشت، نه سال پیش که تب کریپتو کارنسی داشت در دنیا همه گیر میشد، مردم ایران هم از این همه گیری دور نماندند. آن زمانها بیشتر به شکل یک پول دیجیتالی به آن نگاه میشد که میخری و سود میکنی و ضرر هم میکنی. عده ای هم برای بلند مدت میخریدند و رهایش میکردند، این دسته آدمها یعنی هولدرها بیشتر برنده بودند. برخلاف هولدرها، تریدرهایی که پولشان را به باد دادند تعدادشان بیشتر از تریدرهایی هست که برنده میشدند. در هر صورت یادم است از همان موقع به دوستان و نزدیکان که فرزندشان به دنیا می آمد و یا فرزند خردسالی داشتند توصیه میکردم برای فرزندشان ماهیانه به هر اندازه که توانشان است حتی در حد چند صد هزار تومان کریپتو و مخصوصا بیت کوین بخرند و رهایش کنند تا هجده سالگی فرزندشان، و در تولد هجده سالگی شان به آنها هدیه بدهند. مسیر کریپتو بالا و پایین زیاد داشته ولی میبینیم که در طی این بیش از یک دهه رو به رشد بوده، من زمانی که بیت کوین روی دو سه هزار دلار بود این توصیه را به دیگران میکردم، و الان بیت کوین نزدیک به صد هزار دلار است. به این موضوع هم اشاره کنم، توصیه های من در حد پیشنهاد است و هرکس باید خودش تحقیق کند و درصورت صلاحدید و با انتخاب خودش این کار را انجام دهد.

کمی از بحثم دور شدم ولی گفتنش خالی از لطف نبود، هرچه از عمر کریپتو ها گذشت تکنولوژی پشت آن مشهودتر شد، مثلا یادم است اوایل دوران بیت کوین برخی ها میگفتند پشتوانه اش طلا است. ولی کمی که دانش عمومی در این خصوص بیشتر شد، تقریبا هر کسی در این بازار فعالیت دارد متوجه شد که در دنیای جدید نیاز نیست پشتوانه ها حتما الماس و طلا و سایر فلزات گرانبها باشند. بلکه به زبان خیلی ساده پشتوانه اش شبکه ای گسترده از کامپیوترهایی خاص در سراسر دنیا است.

گذشت آن زمان که هر دولتی به پشتوانه ذخیره سنگ ها و فلزهای گران قیمتش میتوانست پول چاپ کند، مثال بارزش دلار آمریکا که پشتوانه اش قدرت اقتصادی و ساسی آمریکا هست نه ذخیره طلا و فلزاتش. و در واقع هرچه قدرتش بیشتر باشد، توان دلارش هم در معاملات جهانی بیشتر و جهان شمول تر است.

کریپتوها صرفا بخاطر بالا و پایین رفتن قیمتشان نیست که محبوبیت دارند بلکه به وجود آمدنشان یک انقلاب بود، انقلاب یک تکنولوژی. کریپتوکارنسی فقط بیت کوین نیست. بلکه رمزارزهایی وجود دارند که بر بستر آن قراداد های هوشمند پیاده سازی میشود. برای مثال قرارداد میتواند بین دو طرف باشد و بدون نیاز به طرف سومی برای نظارت و یا دخالت در صورتیکه مفاد قرارداد اجرا شود، این قرارداد بصورت هوشمند اجرا میشود. موضوع قرارداد میتواند بسیار ساده و یا بسیار پیشرفته باشد. میتواند قرارداد انجام یک پروژه بین دو نفر باشد و یا قرارداد توکنایز کردن یک ملک. حالتی را تصور کنید که بجای اینکه یک واحد از یک ساختمان را خریداری کنید، بتوانید از چند سانتیمتر یا میلی متر مربع تا هرچقدر که پول دارید از آن ساختمان بخرید. و بتوانید با سرمایه های کم هم در پروژه های ملکی به هر میزان بودجه ای که دارید سهم داشته باشید. و در هر لحظه بتوانید از سهمتان به سایر کاربرها بفروشید و یا از آنها بخرید. با این اوصاف میبینید که نقد شوندگی ملک چقدر سریعتر خواهد شد و حتما نیاز نیست که واحد به واحد فروخته شود. بر بستر قراردادهای هوشمند میتوان وظایف هیئت مدیره ساختمان، هزینه های جاری ساختمان و هرچیزی که به آن فکر کنید را تعریف پیاده سازی کرد. با افزایش و کاهش قیمت ملک در آن منطقه این توکن ها هم شاهد تغییر قیمت خواهند بود و علاوه بر آن عرضه و تقاضا نیز میتواند روی قیمت آن ملک تاثیر بگذارد. طی چند ماه آینده نمونه پیاده سازی شده آن را مبسوط خدمتتان توضیح خواهم داد.

هنوز اول راه کریپتو کارنسی ها است. و قطعا در آینده با تلفیقش با هوش مصنوعی و سایر تکنولوژی های پیشرفته اتفاقات هیجان انگیزتری رخ خواهد داد.

جالب است همین بازی های که اخیرا باب شده بود و با تپ زدن روی گوشی سکه میداد، یکی از اهدافش قطعا آشنایی عامه مردم با کریپتوکارنسی و کار کردن با ابزار آنها بود، قطعا یادتان هست موقعی که بازی همستر کامبت گل کرده بود، هر روز در کانتکت های تلگراممان میدیدیم آدمهای جدیدی اضافه میشود، آدمهایی که سن برخی از آنها حتی بیشتر از شصت سال بود و یا طبق شناختی که از برخی از آنها داشتیم دانش خاصی در حوزه کریپتوکارنسی ها و حتی کامپیوتر نداشتند ولی دیدید که همه شان کیف پول میساختند، موقعی که این سکه ها میخواستند در صرافی ها لیست شوند هرچند اکثریت افراد منتظر سود های آنچنانی بودند. ولی چیزی که عایدشان شد آن چیزی نبود که به فکر میکردند. منتها همین بازی ها آنها را با کریپتوکارنسی ها آشنا کرد و با توجه به اینکه برخی از کسب و کارهای ما در این حوزه فعال هستند، به چشم خودم شاهد افزایش ثبت نام آدمهای بالای چهل و پنج سال بودم. چیزی حدود ده تا پانزده درصد نسبت به دوره مشابه قبل از این بازیها. این را هم عرض کنم در چند نوشته در وبلاگم به این نکته عرض کردم که این بازیها کسی را پولدار نخواهد کرد و بهتر است وقتی برای آنها نگذارید و یا حداقل وقت کمتری بگذارید.

و اما برگردیم به قانون گذاری کریتوکارنسی ها در ایران، از حدود شش یا هفت سال پیش خاطرم هست که بانک مرکزی و مجلس در تلاش بودند کریپتوکارنسی ها را قانون گذاری کنند، ولی تا امروز قانون مشخصی برای آن وجود ندارد. در برخی از جلسات بنده هم دعوت بودم ولی آخرش تا حالا خیلی کار خاصی در خصوص قانونگذاری و اعطای مجوز نشد و صرفا در حال حاضر به برخی بخشنامه ها و یا دستورالعمل ها اشاره میشود. تا حدی به آنها حق میدهم برای اینکه سرعت رشد این تکنولوژی به قدری زیاد است که طبیعتا قانون گذار از آن جا میماند، مثل همیشه که عرض کردم ما صرفا میتوانیم آرام آرام برای این حوزه ریل گذاری کنیم و با پیشرفت قطار تکنولوژی بلاکچین این ریل گذاری ها را ادامه دهیم.

حالا که دوباره مجلس و بانک مرکزی صحبت از لایحه رمزارزها میکنند، امیدوارم این اتفاق با سطحی نگری رخ ندهد.شتابزده عمل نشود و حتما نظرات کمیته های خود تنظیم گری که در نهاد های مختلف تشکیل شده است و علاوه بر آن فعالان و قدیمی های این حوزه نیز اخذ شود.

باید بپذیریم ما یک بار فرصت طلایی برای اینکه بتوانیم هاب منطقه در حوزه رمزارزها چه در حوزه خرید و فروش و سرمایه گذاری و چه در حوزه استخراج و آموزش آن شویم را از دست دادیم و آنقدر سنگ اندازی دیدیم که نشد که بشود.

من فکر میکنم اندازه این بازار بسیار بزرگتر از عددهای فعلی است، و قطعا بزودی آدمهای بیشتری وارد این حوزه ها خواهند شد، حتی آدمهایی که از نظر من هنوز سواد کافی برای کار با کامپیوتر را هم ندارند ولی جذابیت های این حوزه باعث ورودشان به این حوزه میشود. حتی اگر دولت و مجلس کلا رمزارزها را ممنوع کنند، باز هم بازار زیرزمینی شکل خواهد گرفت و آدمها کارشان را میکنند.

لذا درخواستم از دولت و مجلس برای ریل گذاری این حوزه صبور بودن و آرام آرام حرکت کردن است، هیچ انتظاری نیست که یک طرح ارائه شود و یک شبه کلی قانون احتمالا ضد و نقیض ابلاغ شود. این بار دیگر باید اشتباه قبل را تکرار نکنیم و اجازه ندهیم محدودیت ها باعث ایجاد فرصت های کلاهبرداری و همچنین عقب ماندنمان از تکنولوژی شود.

متاسفانه یکی از مشکلات این حوزه کلاهبرداری است، و این کلاهبرداری ها کاهش نخواهد یافت مگر با آموزش بیشتر، مسولیت آموزش بعهده قاعدتا بخش های دولتی و حکومتی و همچنین شرکت های فعال در این حوزه است. باید سرمایه گذاری و هزینه بیشتری برای آموزش مردم صرف شود. اگر به عنوان یک کسب و کار در این حوزه فعال هستید قطعا با معضل حسابهای اجاره ای و کلاهبرداری های مشبه برخورد کرده اید. کلاهبردارها هر روز در قالب تبلیغ های فریبنده و با وعده استخدام وپولدار کردن افراد، آدمها و کسب و کارهای بیشتری را گرفتار میکنند.

قطعا آموزش ها کافی نبوده است وگرنه این مشکل باید تا کنون تا حدی مرتفع میشد. تصور میکنم کسب و کارها از جمله کسب و کارهایی که بنده هم در آن ها مسولیت دارم،باید تلاش بیشتری در حوزه آموزش انجام دهیم. و علاوه بر آن قوه قضائیه و دولت نیز صرفا به ارسال پیامک اکتفا نکند بلکه برنامه هایی برای آموزش مردم تولید کند و از طریق تمام رسانه هایی که در اختیار دارد به گوش مردم برساند. من بر این باورم که اگر آموزش کافی به مردم داده شود میزان کلاهبرداری ها به شدت کاهش پیدا خواهد کرد.

نتیجتا اینکه امیدوارم در شرایط کنونی که رمزارزها مثل گذشته میتوانند علاوه بر بحث سرمایه گذاری در مراودات بین المللی هم بیش از پیش کارآمد باشند تصمیمات شتابزده از سمت نهادهای حکومتی اخذ نشود. و همانطور که در برخی از مسائل با کسب و کارها همراهی کرده اند، با یک یا علی دیگر آرام آرام به کمک یکدیگر این مسیر را ریل گذاری کنیم و باعث سرافرازی کشورمان شویم.

پاینده باد ایرانمان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *